Overlijden

Datum 2 december 1944
Locatie Apeldoorn
Beschrijving Overlijden van van Zanten, Johannes

Bronverwijzing

  1. Online Begraafplaatsen
      • Datum: 13 november 2011
      • Pagina: Oude begraafplaats Kesteren
      • Opmerking over een bronverwijzing:

        Naam: Oude Begraafplaats printversie
        Adres: Nedereindsestraat 4041 XG Kesteren

        PersoonslijstNaam geboren overleden leeftijd echtgeno(o)t(e) opmerking
        Johannes van ZANTEN 01-06-1911 02-12-1944 33 gefusilleerd te Apeldoorn
        Adriana Elizabeth BRIENISSEN 27-01-1915 16-07-1982 67 ZANTEN

        Zerkinformatie

  2. 4 en 5 mei
      • Datum: 13 november 2011
      • Pagina: Kesteren Verzetsmonument
      • Opmerking over een bronverwijzing:

        Vorm en materiaal
        Het verzetsmonument in Kesteren (gemeente Neder-Betuwe) is een gedenkzuil, geplaatst op het graf van verzetsman Johannes van Zanten. Op de zuil is een reliƫf met zijn beeltenis aangebracht. Tevens zijn op de zuil twee witte plaquettes bevestigd.

        Teksten
        De tekst op de zuil luidt:

        'DEN VADERLANT GHETROUWE BLIJF ICK TOT IN DEN DOET'.

        De tekst op de grotere plaquette luidt:

        'HIER RUSTEN
        ONZE LIEVE OUDERS
        EN GROOTOUDERS
        JOHANNES VAN ZANTEN
        GEB. TE CULEMBORG 1 JUNI 1911
        GEFUSILLEERD TE APELDOORN
        2 DEC. 1944
        EN
        ADRIANA ELIZABETH
        VAN ZANTEN-BRIENISSEN
        GEB. TE OPHEUSDEN 27 JAN.
        1915 OVERL. TE KESTEREN JULI 1982'.

        De tekst op de kleinere plaquette luidt:

        'DAT ZIJ RUSTEN IN VREDE'.

        Symboliek
        De zuil symboliseert het afgebroken leven.

        Locatie
        Het monument bevindt zich op het kerkhof Nedereindsestraat in Kesteren (gemeente Neder-Betuwe).

        Bron
        Sta eens even stil ter nagedachtenis en ter bezinning, Oorlogs- en Bevrijdingsmonumenten in de Over-Betuwe van dr. Jan Brouwer. (Bemmel enz., 1990). ISBN 90 900 3477 3.

      • Afschrift:

        Het verzetsmonument in Kesteren is opgericht ter nagedachtenis aan verzetsman Johannes van Zanten die op 2 december 1944 bij de Willem III-kazerne in Apeldoorn door de bezetter is gefusilleerd. Een Nederlandse marechaussee had hem verraden, waardoor hij in Utrecht werd gearresteerd.

        Onthulling
        Het monument is onthuld op 3 juli 1945.

  3. Oorlogsslachtoffers Culemborg
      • Datum: 13 november 2011
      • Afschrift:

        De ouders van Johan van Zanten waren Dirk van Zanten en Jannigje van Santen. Johannes van Zanten werd op 1 juni 1911 in Culemborg geboren. Zij verhuisden in september 1913 naar Kesteren.
         Johan trouwde op 24 oktober 1935 in Kesteren met Adriana Brienissen uit Opheusden. Ze gingen in Lienden wonen, waar twee van hun kinderen werden geboren en verhuisden  daarna weer in Kesteren, waar nog drie kinderen ter wereld kwamen.
         Johan was uitvoerder bij de Heidemaatschappij en hij werkte in Geldermalsen vanuit een barak die tussen de Landbouwschool van directeur Lievense en de Tuinbouwschool van directeur Abrahamse stond. Na mei 1940 nam hij spoedig  op zeer actieve wijze deel aan het verzet in de West-Betuwe en later als leider, onder de naam Van Buren, van de Knokploeg te Kesteren. Hij was betrokken bij overvallen op distributiekantoren, bevolkingsbureaus en de Arnhemse gevangenis. Ook beschoot hij Duitse treinen en pleegde sabotage aan het spoorwegnet. Als chef van de Engelse spionagedienst in zijn gebied was Johan zeer actief, vooral na de luchtlandingen in september 1944 bij Arnhem. De Betuwe was toen overgangsgebied tussen Duitse en geallieerde stellingen. Tijdens de geallieerde luchtlandingen bij Arnhem in september 1944 had hij aan 18 geallieerde militairen, die anbij Kesteren moesten afspringen, onderdag verleend en na vijf dagen naar bevrijd gebied doen brengen, waarbij hij ze zelfs tot de Waal begeleidde. Vele ondergedoken geallieerde parachutisten van de luchtlandingen bij Arnhem werden  nadien na zijn tussenkomst naar bevrijdgebied teruggevoerd.
         Overdag verkende zijn groep de Duitse linies, 's nachts werd de getekende kaart over de Waal naar de geallieerden gebracht, zodat de volgende ochtend de Duitse stellingen gericht onder vuur konden worden genomen.
         Johan was een van de vijf mannen die in Utrecht, tijdens een vergadering voor de organisatie van de Binnenlandse Strijdkrachten , werd opgepakt en overgebracht naar de Willem III-kazerne in Apeldoorn.
        foto: J. van de Heuvel

        Aan de Sportlaan liggen daar tegen een aarden wal drie zwerfkeien: een verzetsmonument met de namen van zestien mannen, vijftien Nederlanders en een Amerikaan. Dertien van hen zaten gevangen in de Koning Willem III-kazerne; zij zijn, zonder enige vorm van proces, vlak buiten het kazerneterrein doodgeschoten enkele dagen, nadat de Duitsers hadden ontdekt dat er door een drietal verzetsmensen een bevrijdingsactie voor een aantal gevangenen werd voorbereid. Ook deze drie vonden de dood.  

         

        In zijn oude woonplaats Kesteren is het Van Zantenplein naar hem genoemd.

Media

Verwijzingen

  1. Zanten, Johannes van