Ureterp, Weibuorren 1923

Bronverwijzing

  1. Tresoar, Fries Archief
      • Datum: 23 oktober 2011
      • Afschrift:

        Ansichtkaart: AC667
        Collectie: PBF Prentbriefkaarten
        Opschrift: Ureterp. Buurt.
        Omschrijving: Opsterlan, Opsterland, Oerterp, Ureterp, Weibuorren ; gebouwen wen en wurk funksje, gebouwen woon en werk functie, portretten, planology, planologie, wenhuzen, woonhuizen, groepsportretten, strjitten, straten
        Plaats: ,
        Datering: datearring/datering : 1923
        Auteur:
        Uitgever: Popetuma, Ureterp
        Afmeting: cm.
        Getoonde nr('s): AC667

  2. Europese Bibliotheek
      • Datum: 23 oktober 2011
      • Pagina: Ureterp in Pake en Beppe's tijd, pag 5, foto 25
      • Afschrift:

        25. De Weibuorren omstreeks 1920.

         Vanouds was de Weibuorren de streek waar zich vele ambachtslieden hadden gevestigd. Het grootste deel van de bevolking van ons dorp was betrokken bij het boerebedrijf en zodoende kwamen de smeden, wagenmakers, timmerlui, molenaars enzovoort, wel aan hun trekken. Daar de bevolking toenam, vooral na het in cultuur brengen van verschillende heidevelden, nam ook het werk van de ambachtslieden toe. Ook de bouw van nieuwe boerderijen aan de Mounleane en Butewei bracht veel werk.

         Deze foto laat de westkant van de Weibuorren zien en is ongeveer genomen vanaf het kruispunt Telle en Mounestrjitte. Links een heg met hoge bomen, waarachter de boerderij stond van Sake de Boer. Hij staat voor de heg met zoontje Bonne aan zijn hand. Het woonhuis waar nu mevrouw Roelsma woont, werd in 1929 in de tuin van de boerderij gebouwd door Hendrik Posthumus. Daarna werd de oude boerderij afgebroken en vervangen door een nieuwe (nu bewoond door mevrouw G. Posthumus). Het huis ernaast was de smederij van Klaas Ibes Bakker, overgenomen van Jurjen D. Keuning. Deze laatste had een woning laten bouwen aan de oostkant van de Weibuorren (zie foto nr. 4).

         Achter de bomen de bakkerij van Jurjen Postma, die later zou verhuizen naar de voormalige molenaarswoning aan de Kaltsreed. Koperslager Eelke van der Sluis kwam toen in dit huis te wonen. Rechts, nog net te zien, de boerderij van Bonne Gooitzens de Boer. In het laatst van de jaren dertig werd de boerderij afgebroken om plaats te maken voor het daar nu nog staande zakenpand. Voor het hek staat Klaas Arjens Keuning met zoontje Jappie van wagenmaker Date Keuning die in het ernaast gelegen pand een drukke wagenmakerij had. Dat er weI werk was, is te zien aan de wagens die op het heem en aan de weg staan.

         De even eerder genoemde Bonne Gooitzens de Boer bereikte een voor die tijd erg hoge leeftijd. Ais hem gevraagd werd: "Hoe ald binne jo, deBoer?", was zijn antwoord: "Ssst..., se ferjitte my. Ik bin al92."

Verwijzingen

  1. Ureterp