Ureterp, 1932 , Weibuorren, openbare lagere school

Bronverwijzing

  1. Tresoar, Fries Archief
      • Datum: 23 oktober 2011
      • Afschrift:

        Ansichtkaart: AC669
        Collectie: PBF Prentbriefkaarten
        Opschrift: Ureterp. School.
        Omschrijving: Opsterlan, Opsterland, Oerterp, Ureterp, Weibuorren ; gebouwen underwiis en kultuer, gebouwen onderwijs en cultuur, skoalgebouwen, schoolgebouwen
        Plaats: ,
        Datering: Poststimpel/poststempel : 1913
        Auteur:
        Uitgever: Geertsma, Ureterp
        Afmeting: cm.
        Getoonde nr('s): AC669

        H.L.HUT schreef op 26-03-2006 23:34:52
        School;Schoollaan/Weibuorren In 1946 hoofd der school Meester Zwier, mijn,klasleraar Meester Mulder. t/o de school op een weiland Koninginnedag gevierd en in de klas een versje geleerd, geschreven door de troubedoer Harm de Wilde met de tekst van, tussen Olterterp aan de ene Siegerswoude aan de andere kant ligt ons dorp er heen als een mooie droom enz.(en dan in het Fries)Nu staat er een garage bedrijf.

  2. Europese Bibliotheek
      • Datum: 23 oktober 2011
      • Pagina: Ureterp in Pake en Beppe's tijd pag 4 foto 19
      • Afschrift:

        19. De openbare lagere school aan de Weibuorren in 1932.

         Op deze plek werd al in 1829 een school gebouwd. Vele honderden Ureterpers hebben in de loop van 130 jaar op deze plek lezen, schrijven en rekenen geleerd. V66r de Franse tijd (1795-1813) was onderwijs een aangelegenheid van de kerk. Vandaar dat een onderwijzer toen ook koster, doodgraver en voorzanger was. Na de Franse tijd moest het dorp de kosten dragen voor het bouwen van een school. Zo werd in 1874 voor de bouw van de school op de foto een geldlening uitgeschreven onder de belasting betalende inwoners van Ureterp. In 1876 werd deze school, voor 275 leerlingen, in gebruik genomen. Hoofd was meester Allershof, een zeer bekwaam en kundig man, die geweldig veel voor het onderwijs en ook voor de landbouw heeft betekend. De woning voor het hoofd werd aan de overkant van de weg gebouwd.

         Na 1900 kwam een terugslag in het aantalleerlingen, doordat het bevolkingsaantal terugliep en door stichting van de christelijke school aan de vaart. De Skoalleane of Skoalreed, zoals hij eerst genoemd werd, heeft zo zijn naam te danken ami deze scholen.

         Het beeld van deze foto is volledig verdwenen. Voorbij de Skoalleane was in 1932 alles nog grasland. De eerste woning was die van dokter H. Minkema, die zich in 1925 in het dorp vestigde. Het huis is nog net te zien. Met de woningen van Wobbe Kramer en Rienk van der Leest waren dit de enige tot aan de Mounestrjitte.

         Over het schoolplein heen gezien ontdekt men nog de kap van de korenmolen, die in 1925 van de wieken was ontdaan, van Johannes Bouma.

         Ureterp had een jaar eerder de nieuwe asfaltweg gekregen. Daarvoor hadden de eikebomen moeten wijken, die aan beide kant en van de weg en langs het schoolplein stonden. Van de kinderen, die ver van school woonden, kwamen de eersten al op de fiets.

Verwijzingen

  1. Ureterp