Barentsen, Adriaan Abraham

Geboortenaam Barentsen, Adriaan Abraham
Geslacht mannelijk
Leeftijd bij overlijden 72 jaren, 5 maanden, 10 dagen

Gebeurtenissen

Gebeurtenis Datum Locatie Beschrijving Opmerkingen Bronnen
Geboorte 13 juli 1882 IJzendijke Geboorte van Barentsen, Adriaan
 
Overlijden 23 december 1954 Drachten, Dragten Overlijden van Barentsen, Adriaan
1a
krantenartikel 18 september 2010   pluskrant
Afschrift

Adriaan Abraham Barentsen, apotheker,  op de bres voor kunst en cultuur

*13 juli 1882 te IJzendijke (Zeeuws Vlaanderen) †23 december 1954

Als  telg uit een onderwijsgezin, vader was directeur van de Normaalschool* in Oostburg, leek hij voorbestemd tot een loopbaan in het onderwijs.

Adriaan rondde met succes deze studie af en begon zijn loopbaan in Rotterdam. Omdat het werk in het onderwijs hem niet beviel, ging Adriaan naar de HBS om daarna pharmacie  te gaan studeren aan de Amsterdamse Universiteit.  Afgestudeerd  vestigde hij zich te Wijk bij Duurstede en trouwde in 1914. In 1920 - het gezin was inmiddels uitgebreid met twee dochters -  maakte hij de stap  naar de vroegere apotheek van Van der Meulen (Anske Apotheker) aan de Noordkade. Bij de verhuizing naar Drachten boden vrienden  Barentsen een ‘gaper’ aan, ontworpen door de beeldhouwer Dirk Wolters  (nu nog te zien op de Vogelzang).

In die tijd is Adriaan  junior geboren. Omstreeks 1926 kocht Barentsen een oude boerderij met graanschuur in de Noorderbuurt, sloopte deze en bouwde met bakker D. van der Mei een pand, naast het postkantoor en het meubelfabriekje van Postma.  Het huis, gebouwd onder architectuur van Gerben van Manen, bleek, oh wat een luxe, zelfs voorzien van waterleiding en douchecel.

Het gastvrije gezin Barentsen verleende  veelvuldig onderdak aan deelnemers van sportwedstrijden, aan musici, toneelspelers(sters)  en vluchtelingen  (1940-1945). Naast een brede culturele belangstelling, had hij oog  voor het algemeen belang. Zo  zorgde Adriaan ervoor dat de markt werd voorzien van een weegschaal. Inventariseerde de ei productie in de regio, om voldoende gegevens te verzamelen en daarmee bij de plaatselijke overheid belangstelling te wekken voor een wekelijkse eiermarkt. Een grote steen gevonden in de buurt van Grouw, liet  hij zorgvuldig schoonmaken en plaatsen  in het portaal van de HBS. Barentsen deed wateronderzoek in de Smalle Ee en zocht met dr Martin, een bekend oudheidkundige uit Den Haag, met succes naar de resten van een klooster. Vond daarbij stenen doodkisten en inventariseerde die.  (Helaas door Hitlers trawanten  grotendeels tot gruis geslagen in de oorlogsjaren.)

Ondanks zijn bescheiden karakter  wist Barentsen op  gepaste wijze de aandacht te trekken op zijn apotheek.  In de etalage vond men dikwijls iets bijzonders, zoals: archeologische vondsten, schilderijen, bijzondere tabaksdozen  en vormen van volkskunst. De Drachtster Courant schonk hier regelmatig aandacht aan.

Toneelgezelschappen, met grote namen als Eduard Verkade en Louis Bouwmeester wist hij  naar Drachten te halen om op te treden in De Pijlaars en later in De Phoenix. Hoewel niet muzikaal,  stimuleerde de apotheker het houden van concerten in de Hervormde Kerk. Al in een vroeg stadium ontdekte Barentsen het talent van schoenmaker/kunstschilder Thijs Rinsema.

Politiek geïnteresseerd als hij was, baarde de ontwikkeling van het Nationaal Socialisme in de jaren dertig,  hem zorgen. Met Tjalling Wagenaar, in de oorlog gefusilleerd, heeft hij veel van gedachten gewisseld. Predikanten van verschillende gezindten waren kind aan huis. Ook met de directrice (non) van het katholieke ziekenhuis stond hij op goede voet.

23 december 1954 is Adriaan Abraham Barentsen op 72-jarige leeftijd overleden. Typerend voor hem was dat hij zijn lichaam beschikbaar stelde aan de wetenschap. Met hem ging een man heen die naast zijn vakmanschap als apotheker, zijn liefde voor kunst en plaatselijke geschiedenis, een grote rol heeft gespeeld in het sociale leven van Drachten.

*Normaalschool, voor opleiding onderwijzer.

 

Families

    Familie van Barentsen, Adriaan Abraham en Bruins, Egberdina Catrina
Getrouwd Vrouw Bruins, Egberdina Catrina
  Kinderen
  1. Barentsen, Jopie M.
  2. Barentsen, Grietje J.G.
  3. Barentsen, Adriaan

Media

Kenmerken

Type Waarde Opmerkingen Bronnen
Beroep apotheker in Wijk bij Duurstede en Drachten (eerst Noordkade later Noorderbuurt)
 

Familiekaart

Familiekaart

Stamboom

    1. Barentsen, Adriaan Abraham
      1. Bruins, Egberdina Catrina
        1. Barentsen, Grietje J.G.
        2. Barentsen, Jopie M.
        3. Barentsen, Adriaan

Bronverwijzing

  1. AlleFriezen
      • Datum: 21 juli 2019
      • Pagina: Smallingerland 1954 ov akte 234
      • Afschrift:

        Overlijdensregister 1954 aktes 223 t/m 238
        Bron: BS OverlijdenSoort registratie: BS Overlijden akte(Akte)datum: 27-12-1954
        Overledene
        Adriaan Abraham Barentsen (apotheker) leeftijd 72 jaar, geboren te Schoondijke, overleden op 23-12-1954 te Drachten , wonende te Drachten
        gehuwd met Egberdina Catharina Bruins
        Vader
        Pieter Barentsen
        Moeder
        Jozina Martina de Grootte
        Bronvermelding
        Overlijdensregister 1954 aktes 223 t/m 238, archiefnummer 30-33, Burgerlijke Stand Smallingerland - Tresoar, inventarisnummer 3088, aktenummer 234
        Gemeente: Smallingerland
        Periode: 1954