Graaf, Douwe de

Geboortenaam Graaf, Douwe de
Geslacht mannelijk

Gebeurtenissen

Gebeurtenis Datum Locatie Beschrijving Opmerkingen Bronnen
Geboorte 9 juli 1941   Geboorte van Graaf, Douwe de
 

Ouders

Relatie met de beginpersoon Naam Relatie in deze familie (indien niet door geboorte)
Vader Graaf, Ruurd de
Moeder Graaf, Antje de
    Broer     Graaf, Hendrik de
    Zus     Graaf, Ymkje de
    Broer     Graaf, Sjoerd de
    Broer     Graaf, Ate de
    Zus     Graaf, Trijntje de
    Zus     Graaf, Sijke de
    Broer     Graaf, Ate de
    Broer     Graaf, Ate de
    Zus     Graaf, Jeltje de
    Broer     Graaf, Jan de
    Broer     Graaf, Sjouke de
         Graaf, Douwe de

Families

    Familie van Graaf, Douwe de en Jong, Griet de
Getrouwd Vrouw Jong, Griet de

Media

Verhaal

‎Douwe de Graaf‎ aan Drachten, terug in de tijd
2 uur ·
Vandaag is het Koningsdag. Ik kan me de Koninginnedagen van vroeger nog goed herinneren, ik heb er geen goede herinneringen aan over gehouden. Voor mij en vele anderen in de buurt waar ik woonde, was het een loodzware dag.
Ik vertel.
Het is zo’n 5 jaar na de oorlog en 30 april. Vandaag naar de aubade bij het gemeentehuis op het Moleneind NZ. ’s Morgens half zeven uit bed, aankleden, eten en daarna lopend op klompjes naar School 3 op de Noorderdwarsvaart (afstand, 1,5 km). Daar verzamelen, je kreeg een lullig papieren vlaggetje en dan lopend in rijen per klas over de Heugebrechsterloane, de Stationsweg en de Noorderbuurt naar het Moleneind (ca. 4km.). Daar moesten de scholen zich opstellen, ‘finen by finen, grouen by grouen’ en dan een half uur wachten tot alle scholen er waren. Daar begon het klieren, hoofdmeester Baarda stond bij de andere hoofdmeesters te praten en de juffen (Hanje, Bosma) en meesters (Bouma en Kuindersma) moesten de orde houden. Bij Hanje en Kuindersma lukte dat, ze waren streng. Als het te erg werd, deelde Kuindersma wel eens een pets uit. Een leuk spelletje bij het wachten was, hoe lang je met de ogen dicht op één been kon staan. Je viel dan tegen de anderen aan, dus nog meer klieren en ruzies.
Daarna kwamen de notabelen: een toespraak, het Wilhelmus, (ook het Fries volkslied? ik weet het niet meer) en een paar liedjes die je op school had ingestudeerd. De jongens van het ‘fuottenein’ van de Noorderdwarsvaart zongen zo hard en vals mogelijk. Daarna nog een tocht achter de muziekkorpsen door Drachten (4 km) en maar met het vlaggetje zwaaien of een andere er mee meppen. Weer klieren: met het vlaggetje slaan en op de hakken van je voorgangers staan. Als je niet goed oplette, liep je tegen je voorbuurman op, dus weer ruzies.
Terug bij het gemeentehuis kreeg je een sinaasappel gewikkeld in een dun, bijna doorzichtig, velletje papier voorzien van een stempel met een of ander Spaanse tekst. Ik spaarde deze velletjes, ze werden in een schoolschrift geplakt. En dan maar hopen dat je net dat velletje nog niet had.
Daarna terug naar School 3. Onderweg werd de sinaasappel opgegeten en elkaar met de schillen bekogeld. Daarna van school naar huis. Vlug eten want je moest na het middageten direct naar school voor de koninginnespelen. Deze werden achter school op een weiland gehouden en bestonden vooral uit zaklopen, koekhappen en een appel uit het water vissen. Verder hardlopen en verspringen. Ik was niet zo’n gymnasiast, voor mij had het niet gehoeven. Nooit een prijs gewonnen. Als het regende werd alles nat en modderig.
Halverwege de middag kreeg je een scheut ranja (met verdronken wespen) in je meegebrachte mok. Als versnapering een stuk oranjekoek, zeer passend. Na de prijsuitreiking kreeg je je tweede Sinaasappel die dag. Dan weer naar huis…doodmoe na bijna 20 km lopen op je klompjes.
De volgende dag moest je weer aan de bak: de 1 mei viering. Er was die dag geen school. Je liep dan over de dwarsvaart naar één of ander veld in het centrum (achter de HBS?). Daar verzamelden de aanhangers van de linkse politieke partijen: Pvd A en de CPN. Daar werd dan de Internationale gezongen daarna toespraken van lokale partijleiders. Werd het Fries volkslied ook gezongen?, wie kan het vertellen. Daarna terug naar huis.
En dat waren dan de fijne feestdagen, moe en pijn in je voeten.
Maar toch... en prettige Koningsdag toegewenst!

Stamboom

  1. Graaf, Ruurd de
    1. Graaf, Antje de
      1. Graaf, Hendrik de
      2. Graaf, Ymkje de
      3. Graaf, Ate de
      4. Graaf, Sjoerd de
      5. Graaf, Trijntje de
      6. Graaf, Sijke de
      7. Graaf, Ate de
      8. Graaf, Ate de
      9. Graaf, Jeltje de
      10. Graaf, Jan de
      11. Graaf, Sjouke de
      12. Graaf, Douwe de
        1. Jong, Griet de

Voorouders